Consultant

SAY Studios completes $27.2mn WELL project in Emaar Square

Project is the only commercial WELL health-safety rated space in the Middle East and Europe, Dubai-based consultancy says

SAY Studio, the design and architectural consultancy, has announced the completion of a WELL project in Emaar Square for an undisclosed client, making it the only commercial WELL health-safety rated space in the Middle East and Europe.

The $27.2 million plus project was handed over to the client at the end of last year, the Dubai-based consultancy said, adding that it in addition to receiving the WELL Health and Safety seal from the international WELL-building institute, the commercial space was also awaiting confirmation of a Gold-grade WELL certification from the global authority on healthy buildings.

Designers at SAY Studio were tasked with undertaking the design of a brand-new 16,000SQm HQ under the theme “office of the future”, the first health and wellbeing focussed project of its kind for this client.

Laila Al-Yousuf, Design Director at SAY Studio said: “WELL Projects are required to meet certain, high-level criteria across a broad spectrum of categories and this project required an in-depth understanding of both the built environment, and the operational requirements in order to accomplish this. It’s been a privilege to work on the first health and safety rated commercial space and we are really looking forward to applying our now extensive knowledge on the subject to more of our clients in the near future.”

The WELL Health and Safety seal can be seen on buildings which have set out to prioritise end user’s health and safety. This includes measures such as cleaning and sanitising procedures, air and water quality control, emergency preparedness programs and health services.

The client has offices in 157 countries around the world and the overall design concept for the project was to represent the client’s global presence, a statement from SAY Studios said. The project team achieved this by designing each of the floors with subtle references back to different pivotal locations.

The objectives were two-fold, to maximise productivity and staff wellness, and more specifically staff health and safety, which has globally come under scrutiny since COVID-19 hit and is now an element of WELL accreditation which is being heavily promoted, it added.

The project began in March 2019 and took 19 months to complete. It consists of floors G to five, plus the roof terrace. It is the largest and most adventurous of its kind across the region and for the brand, globally.

SAY Studios was chosen for the project due to the designers at the firm having worked with clients such as DEWA on its net zero footprint office space, Adidas’s award-winning, wellness HQ and big names in the technology space such as Facebook, LinkedIn and Google, the statement added.

 

1 1 vote
Article Rating

Comments

Most Popular

To Top